top of page

Navigând printre spinii vieții sau de ce contează fiecare experiență a copiilor noștri


Navigând printre spinii vieții sau de ce contează fiecare experiență a copiilor noștri

În fiecare zi, în cabinetul meu de psihoterapie, mă întâlnesc cu părinți dornici să ofere copiilor lor cele mai bune șanse de succes și fericire, dar și să-i ferească de orice probleme sau experiențe neplăcute. Împreună, explorăm căile prin care să îi ghidăm și să îi susținem, iar în această căutare a înțelegerii și a împlinirii, gândurile mi se îndreaptă către cuvintele lui Ellen Key:


 "La fiecare pas, copilul ar trebui să aibă voie să întâlnească experiența reală a vieții. Spinii nu trebuie smulși niciodată din trandafirii lui."


Copiii au nevoie de oportunitatea de a experimenta viața în toată complexitatea și frumusețea ei. La fel ca spinii trandafirilor, experiențele dificile și provocările sunt parte integrantă a vieții. Eliminând spinii, am putea îndepărta nu doar durerea, ci și oportunitățile de creștere și învățare.

 

Transmiterea acestui mesaj este esențială, mai ales într-o societate în care presiunea de a oferi copiilor o viață lipsită de dificultăți este tot mai mare. Mulți părinți se simt tentați să elimine orice obstacol din calea copiilor lor, în speranța de a le asigura un traseu neted către succes și fericire. Cu toate acestea, acest tip de abordare poate avea consecințe nedorite, limitând dezvoltarea lor și capacitatea de a face față viitoarelor provocări.

 

Astfel, în loc să încercăm să smulgem spinii din viața copiilor noștri, ar trebui să îi învățăm că aceștia există și că uneori ne pot răni. Copiii noștri trebuie să învețe să gestioneze și rănile provocate de acești spini, să știe cum le pot vindeca și nu în ultimul rând să învețe cum să trăiască cu cicatricile lăsate de aceștia .  Noi ar trebui să ne limităm în a le oferi sprijin și îndrumare în fața dificultăților, dar să îi învățăm să își asume responsabilitatea pentru alegerile lor și să îi încurajăm să își urmeze pasiunile și interesele, chiar și atunci când acestea implică riscuri și provocări.

 

Copiii noștri sunt indivizi unici, cu propriile lor drumuri și destine. Ca părinți, rolul nostru este să fim ghizi și susținători, nu să le impunem propria noastră viziune asupra vieții. Să le oferim libertatea de a explora, de a învăța și de a crește, știind că, asemenea trandafirilor, frumusețea vieții lor se află și în spinii pe care îi întâlnesc în drumul lor. Nu este greșit să lăsăm copiii să întâlnească spinii vieții lor. Prin intermediul acestor experiențe, ei pot învăța să crească, să înflorească și să aibă o viată autentică și împlinită. 


 

Dacă te confrunți cu provocări în parenting sau simți că ai nevoie de sprijin în gestionarea acestor aspecte delicate, te încurajez să nu rămâi singur în această călătorie. În cabinetul meu de psihoterapie, găsești un spațiu sigur și confidențial unde poți explora aceste aspecte și poți primi sprijinul necesar pentru a naviga cu încredere prin această perioadă complicată a copilăriei.

 

Nu ezita să îmi ceri ajutorul. Fiecare zi în care primești sprijinul de care ai nevoie este o zi în care faci un pas înainte spre binele tău și al celor dragi ție.

 

De asemenea, dacă ți-a plăcut ce ai citit până acum îți recomand să cauți și alte articole de pe blogul meu. Te asigur ca vei găsi informații interesante și utile.

114 afișări1 comentariu

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Apr 24
Rated 5 out of 5 stars.
Like
bottom of page