top of page

Când să-ți dai demisia: 8 semne clare că este timpul să părăsești un job nepotrivit


Activitatea profesională este o parte importantă a vieții noastre și are un impact major asupra stării noastre fizice și emoționale. În acest context, schimbarea locului de munca nu e o decizie ușor de luat, deși, în anumite circumstanțe, cu puțin curaj, s-ar putea sa fie cel mai bun lucru pe care l-am putea face pentru liniștea, cariera și evolutia noastră.


Articolul, în prima sa parte, aduce în discuție 8 dintre semnele care pot indica faptul ca este momentul sa luăm în considerare posibilitatea schimbării locului de munca, pentru ca în cea de-a doua sa detalieze 4 dintre motivele ce pot ingreuna decizia demisiei.


Cele 8 criterii care ne pot semnala ca este momentul sa ne schimbăm locul de muncă sunt:

 1. Nu mai simțim satisfacție la locul de muncă - Dacă nu ne mai simtim impliniti sau satisfăcuți de activitatea noastra zilnica la locul de munca, poate fi un semnal ca este momentul sa ne gandim la o schimbare.

 2. Stresul a devenit insuportabil - Dacă nivelul de stres la locul de muncă este prea ridicat și afecteaza sanatatea noastra fizică si emotionala, ar trebui sa luam în considerare posibilitatea de a pleca.

 3. Nu mai evoluăm - Dacă ne simțim blocati in dezvoltarea profesională și nu mai exista oportunități de creștere sau învățare, poate fi momentul sa căutăm un mediu mai potrivit.

 4. Relațiile cu colegii sunt tensionate - Dacă relația cu colegii sau șeful este tensionată sau toxică, aceasta poate afecta negativ starea noastra emotionala și ar trebui sa luăm în considerare o schimbare.

 5. Valorile noastre nu mai sunt în acord cu compania - Dacă valorile noastre nu mai sunt aliniate cu filosofia sau cultura companiei, poate fi dificil sa continuam sa lucram acolo.

 6. Ne simțim suprasolicitati - Dacă ne simțim suprasolicitati și nu mai putem face fata cerintelor locului de munca, poate fi un semnal ca este momentul sa ne gandim la o schimbare.

 7. Lucrurile ni se par monotone - Dacă ne simțim plictisiti sau dezinteresati de activitatea noastra zilnica, poate fi un semnal ca este momentul sa căutăm o schimbare.

 8. Sanatatea noastra are de suferit - Dacă stresul sau alte aspecte legate de locul de muncă ne afectează negativ starea de sanatate, este important sa luăm în considerare posibilitatea de a părăsi acea situație.

Ca profesionist în psihoterapie, am văzut mulți oameni care se confruntă cu dificultăți în luarea deciziei de a părăsi un job care nu mai este potrivit pentru ei. Cred ca aceasta situatie are la bază mai multe motive, cele mai comune fiind:

 1. Frica de incertitudine - Una dintre cele mai mari probleme în luarea deciziei de a părăsi un job nepotrivit este frica de incertitudine si teama de a nu găsi alta slujba. Acest gand poate fi paralizant și ne poate face sa continuam sa ramanem într-o situatie dificila.

 2. Sentimentul de vinovăție - Putem simți un sentiment de vinovăție pentru ca ne gandim sa părăsim un job, mai ales dacă acesta este stabil, iar relațiile cu colegii sunt bune. Acest sentiment poate fi puternic și poate face sa ne simțim nedreptățiți sa luam aceasta decizie.

 3. Temerea de incompentență - Ne putem teme să părăsim un job deoarece putem crede ca nu suntem suficient de competenti pentru a găsi un altul. Această teamă este una dintre cele mai puternice bariere în luarea deciziei de a părăsi un job nepotrivit.

 4. Atașament emotional - De asemenea, putem fi atasati emotional de colegi sau de companie, ceea ce poate fi un obstacol efortul de a părăsi un job nepotrivit. Acest atașament emoțional poate fi puternic și poate ingreuna decizia de a face o schimbare.

În concluzie, exista multe semne care arată ca este momentul sa luăm în considerare posibilitatea de a schimba locul de munca. Este important sa evaluam situatia si sa luam decizia care este cea mai buna pentru starea noastra fizica, emoționala si profesională. Psihoterapia poate fi un ajutor de nădejde în demersul luării unei decizii informate și parcurgerii procesului de schimbare.


66 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Jun 29, 2023
Rated 5 out of 5 stars.
Like
bottom of page